Historiaa: Runot 2007 - Suuren runokilpailun antologia

Gummerus, Nuoren Voiman Liitto, Image, Kulttuuritehdas korjaamo ja Xerox järjestivät ensimmäisen Suuren runokilpailun vuonna 2006 ja siihen osallistui 1 618 kirjoittajaa. Tuomaristona toimivat runoilijat Olli Heikkonen, Sanna Karlström ja Saila Susiluoto sekä kustannuspäällikkö Mikko Aarne. He valikoivat liki 40 000 runon joukosta parhaimmiston, josta koottiin Runot 2007 -antologia.

Suuren runokilpailun yksimieliseksi voittajaksi valittiin helsinkiläinen Kuvataideakatemiassa opiskeleva Satu Manninen (s. 1978), jonka eheiden runojen minäpuhuja löytää keskustelukumppanikseen Virginia Woolfin. Toiseksi kilpailussa sijoittui helsinkiläinen Kaisa Ijäs (s. 1977), jonka runojen surrealistinen arki jättää lukijan mieleen pitkän jäljen. Kolmanneksi tuli niin ikään helsinkiläinen Jukka Viikilä (s. 1973), jonka runoissa tuomaristoa viehätti viisto näkökulma maailmaan ja rosoisen omaperäinen tapa ilmaista se.

Runot 2007 -antologistit

Satu Manninen, I palkinto, 2 000 €

Satu Manninen (s. 1978) asuu Helsingissä ja opiskelee Kuvataideakatemiassa. Hänen tekstejään on aiemmin julkaistu Reviiri 2005 -antologiassa. Hän on myös kirjoittanut runot Rosemarie Särkän valokuvateokseen Mummo ja Vaari.

Kaisa Ijäs, II palkinto, 1 000 €

Kaisa Ijäs (s. 1977) on helsinkiläinen venäjän kielen ja kirjallisuuden opiskelija, käsikirjoittaja, häirikkö, ja Nuori runo -2006 kilpailun voittaja.

Jukka Viikilä, III palkinto, 500 €

Jukka Viikilä on syntynyt 1973 ja asuu Helsingissä. Hän opiskelee dramaturgiaa Teatterikorkeakoulussa ja on kirjoittanut kaksi näytelmää. Lisää tekstejä osoitteessa www.plimsollinmerkki.blogspot.com

Heli Haltia

Heli Haltia on 1976 Turussa syntynyt kirjoittaja, teatteri-ilmaisun ohjaaja, Kallion rajamailla vaikuttava, yhä etsivä lapsuudenunelmaa, ammattia rakkautta ja ratkaisua, miten tulisi elää.

Veli-Matti Huhta

Veli-Matti Huhta (s. 1972) on opiskellut Helsingin yliopistossa historiaa ja kirjallisuutta. Hän opettaa ja kirjoittaa jatkuvasti eri lehtiin. Parnasson esseekilpailun Huhta voitti vuonna 2000. Runojen kirjoittamista hän pitää niin kohtuuttoman vaikeana, ettei sitä osaa edes lopettaa.

Jermu Koskinen

Jermu Koskinen (s. 1976) asuu Turun Raunistulassa. Koskisen tekstejä on julkaistu aiemmin mm. Reviiri 2005 -antologiassa, Mallusjokelainen sielunmaisema ja muuta paskaa -antilogiassa, Lumoojassa sekä Kulttuurivihkoissa.

Marjo Lyytikäinen

Marjo Lyytikäinen (s. 1963, Helsinki). Työkseen säilyttää paperille painettuja sanoja, intohimokseen kirjoittaa toisia. Tosia.

Jussi Moila

Jussi Moila on 25-vuotias teatterin ohjaaja ja kirjoittaja Helsingistä. Lapsuus ja veri Itä-Suomesta, morsian Vantaalta.

Sirpa Pirilä

Sirpa Pirilä (s. 1956 Utajärvi) on nykyisin Tampereella asuva taidemaalari. Kirjoittamista hän on opiskellut Viita-akatemiassa ja saanut Pirkanmaan kirjoituskilpailussa kunniamaininnan (v. 2000) ja kolmannen sijan (v. 2002).

Mikko Räty

Mikko Räty on 30-vuotias helsinkiläinen kirjoittaja, jolle oleellisinta on lause, avaavat syötöt, odottamattomat keskustelut ja taksin takapenkki. Lapsena hän oli varma että maapallo on tehty marsipaanista.